Po dolini miru

Izhodišče:

Trgovina Griček - Trčova (III)

walking_icon
cycling_icon
Prav posebna pot v severovzhodni del krajevne skupnosti v zaselek Grušova. Del kraja, kjer najdemo najdebelejše drevo v občini in edini urejen bunker za ogled iz leta 1938.

Od parkirišča pred trgovino in barom Griček krenete po cesti v smeri Metava E1. Na križišču v dolini zavijete levo v središče zaselka Metava po cesti E2. V središču zaselka krenete desno po cesti E3. Malo pred koncem ceste E3 je na desni vinarstvo Ferk. Ko prispete na cesto proti Grušovi, zavijete desno na pot R3.

Kar hitro, po nekaj sto metrih, ste na križišču, kjer se cesta odcepi proti Zimici. Tam greste naravnost v dolino Grušove po poti G4. Hodite po mirni dolini do večje kapelice in spomeniško zaščitene hiše, nekdanje žganjekuhe. Danes je tam zatočišče za konje in druge živali Lučka.

Na koncu doline zavijete levo do kmetije Želj, kjer raste več kot 500 let stara Knezarjeva lipa. Od lipe greste po poti G6, G8, G9 v smeri Ruperč. Ob cesti na levi strani boste na R7 zagledali označen bunker iz tako imenovane Rupnikove linije.

Od bunkerja krenete skozi gozd na pot R6 in R5, ki vodi po vrhu Grušovske in Ruperške doline. Ko prispete na že prehojeni odsek poti R3 se vrnete po odseku E6 in E5. Ko prispete skoraj na vrh hriba se usmerite na T8 mimo sadjarstva Ferlinc (prodaja sadja) in pri sadjarstvu Liponik (prodaja sadja) zavijete levo na T4, kar vas privede do izhodiščne točke.

12

kilometrov

4

ure